Како да ја одберете совршената фотелја?

Изборот на фотелја е голем предизвик. Но добрата одлука секогаш се исплаќа. Вашата фотелја не е само место за седење и обично парче мебел. Напротив, таа е слика и прилика на вашиот стил и карактер и удобно ќоше за одмор.  

Но, како и во секоја сфера од животот, и кога бираме гарнитура пред нас има безброј можности. Како може најлесно да го освежите вашиот простор и да го скратите лутањето? 

Ние ги имаме одговорите (а и прашањата) кои ќе ве доведат до совршениот избор!

3 прашања кои ќе ви помогнат да ја пронајдете најдобрата фотелја

Процесот на избор треба да започне со поставување одредени цели. Имено, пред да ги посетите нашите салони за мебел, бидете сигурни во тоа што го барате. 

За да ја пронајдете најдобрата фотелја за вашата соба, обидете се да одговорите на следниве прашања: 

1. Колку слободен простор имам во собата?

Првото и најважно прашање е – колку слободен простор имате за нова фотелја? Пред да купите, осигурете се дека во собата имате доволно место за фотелјата. Ова најдобро би го откриле со мерење. 

  1. Расчистете го просторот кадешто сакате да стои новата фотелја 
  2. Обрнете внимание на столните ламби и полиците во близина 
  3. Измерете го слободниот простор хоризонтално, вертикално и во ширина
  4. Осигурете се дека вашата фотелја може да помине низ вратата
  5. Запишете ги мерките и барајте фотелји кои одговараат на нив

Ако освен фотелјата размислувате да купите и табуретка, тогаш мерете го просторот имајќи ги обзир двете парчиња мебел и нивната разделеченост. 

2. Барам ли одреден материјал?

На пазарот постојат огромен број на штофови, а од нив зависи изгледот и удобноста на вашиот мебел. 

Овде нема правилен одговор – изборот зависи од вашиот личен стил и дизајнот на самиот простор. Но, еве некои точки за размислување:

  • Доколку имате миленичиња, изберете pet-friendly штофови кои лесно се чистат 
  • Доколку сакате удобност, барајте штофови од букле за долго користење
  • Доколку барате долготрајност, одлучете се за плетен штоф кој пропушта воздух

Истражувајте ги видовите штофови достапни на нашиот пазар и имајте предвид дека некои од нив се полесни за одржување, а некои потешки. За материјалите во секое време може да се консултирате со нашиот обучен тим во салоните или онлајн преку нашите канали на социјалните мрежи.

3. Каков стил на фотелја ѝ треба на собата?

За крај, размислете за стилот на вашата фотелја. Вашиот личен вкус можеби нема да се совпаѓа со стилот кој ѝ одговара на вашата соба. 

Ако останатиот мебел во собата е традиционален, најдобро би било и фотелјата да биде таква. Ако е модерен, тогаш барајте модерна фотелја. 

А ако не ви се допаѓа ниеден од стиловите, можете да одберете впечатлива фотелја која ќе биде различна од останатиот мебел. Но, дури и да се одлучите за ова, новото парче мебел не треба да изгледа како воопшто да не припаѓа во собата. На крај, важно е просторот да има кохезија, а не да биде збир од неповрзан мебел.

Напишете коментар