Како сонот влијае на физичкиот изглед

Како сонот влијае на физичкиот изглед

Неколку последователни непроспиени ноќи, директно влијаат врз нашиот физички изглед, нашето лице станува побледо, образите ни се воспалуваат, очите ни црвенеат, а подочниците доаѓаат до израз. Се будиме со надуено лице, грчеви во мускулите, создавајќи уморен и непривлечен израз на лицето. Зошто е тоа така и како сонот влијае на физичкиот изглед и дали добриот сон навистина може да не разубави? И, водени од таа логика, дали beauty sleep навистина функционира?

Квалитетен сон = beauty sleep
Beauty sleep, во буквален превод „сон за убавина”, е термин кој често се користи во индустријата за убавина и се однесува на квалитетен сон што ни обезбедува младешки и убав изглед, или сон кој им овозможува на нашата кожа и тело за да се регенерираат во текот на ноќта. Дека beauty sleep навистина функционира и дека недостатокот на сон и физички изглед се тесно поврзани, потврдуваат бројни студии.

Како сонот влијае на физичкиот изглед?
Кога ќе влеземе во таканаречениот „длабок сон” (поточно: хипофиза), во текот на ноќта, нашето тело ослободува хормон за раст, кој помага да се стимулира производството на нови клетки на кожата и на тој начин ги регенерира оние оштетени мртви клетки на нејзината површина. Додека спиеме, нашето тело исто така го стимулира и производството на колаген – клучна супстанца која го успорува процесот на стареење на кожата, што директно влијае за нашата кожа изгледа помладо, посвежо и да биде поеластична.

Како влијае лошиот сон?
Недостатокот на сон, од друга страна е директно поврзан со производството и редукцијата на хормонот за стрес (кортизола): колку поквалитетно спиеме, толку е помало нивото на овој хормон, додека во спротивно, нивото на кортизол останува високо и создава дополнителен стрес на телото, особено на кожата. Бидејќи кортизолот учествува во разградувањето на колагенот и еластичните влакна во кожата, каде што е и присутен, толку е подложна нашата кожа на брчки, стареење и губење на еластичноста.

Како да обезбедите квалитетен сон за убавина?

  • Јадете умерено пред спиење
  • Бирајте свилена постелнина
  • Бирајте перница и душек според вашите желби

Квалитетната мемори пена исто така поседува посебни хипералергиски својства, такашто не треба да се грижите за црвенило, чешање или сува кожа, која често се јавува поради разни алергии предизвикани од прашини. Ако ја барате вашата идеална перница, може да ги разгледате достапните модели на на линкот. Во нашата понуда, покрај перници од најквалитетна мемори пена, ќе ги најдете и најдобрите душеци и наддушециза сечиј сон! Обезбедете сè што ви треба за добар сон и бидете убави, одморени и насмеани.

Напишете коментар