Како да го изберете најдобриот душек за вас?

blank

Секое тело бара најголема удобност за спиење, а квалитетно избраниот душек е доста значаен при задоволување на потребата. Квалитетниот душек треба да овозможува повеќечасовно спиење со опуштена мускулатура и потпора на ‘рбетот да би се занемариле сите други напрегања.
. ‘Рбетот е пресуден за одржувањето на нашето тело, неговата здравствена состојба влијае на сите други органи. Поради тоа ортопедската функционалност на душекот е од големо влијание за здрав ‘рбет и превентива при негово оштетување. Во нормална положба ‘рбетот ја задржува својата форма. Ако се наруши доаѓа до болки и окоченост.
Душекот е долгогодишна инвестиција во вашиот дом, здравје и иднина. Најдобар е оној кој одговара на вашето тело, начинот на живот и потребите. Денес технологиите за изработка и употребата на висококвалитетните репроматеријали овозможуваат изработка на душеци со различни своства и карактеристики, сè со цел да се задоволат потребите на луѓето. Најчесто при одбирање на душек треба да ги земете во предвив здравствената состојба, годините, тежината, потењето, телесната температура. Доволното познавање на производот е клучно за соодветна набавка која ќе ги задоволи вашите потреби. Генерално постојат два вида на душеци: со жичено јадро и мемори пена.

Трите важни атрибути што треба да се запазат при купување на душек се: тврдина, поткрепа на телото и големината

Тврдина
Тврдината на душекот е битна да овозможи добар контакт во сите агли и тошки помеѓу вашето тело, за да би се чувствувале пријатно и релаксирано. Тестирањето тврдина на душекот во продавница, нема да ја гарантира неговата удобност на долг рок/
-Степен на тврдост 1 (мек) за тежина до 60 кг;
-Степен на тврдост 2 (среден) за тежина до 80 кг;
-Степен на тврдост 3 (тврд) за тежина над 80 кг;

Поткрепа на телото
Вашиот душек треба да биде доволно цврст и еластичен за да обезбеди поткрепа на телото. Тврдоста на душекот и неговата поткрепа одат рака под рака, добриот душек треба да го подржи целото тело и да обезбеди ‘рбетот да биде во својата правилна положба S.

Димензии
Испитувањата кажуваат дека здраво лице се движи 40-60 пати навечер, а тоа се 10-12 целосни движења на телото. За да најмногу одговараат на големината на вашиот душек, треба да се водиме според начинот на кој спиеме. Постојат неколку параметри кои влијаат врз изборот на големината на душекот: спиење со партнер, големината на собата, животен стил, удобност, големина на тело, буџет, сите тие се фактори кои треба да се земат во предвид пред да се одлучите за големината на душекот. Препорачливо е да се избере душек со димензии поголеми од димензиите на вашите тела и широчина да можете удoбно да спиете без да го попречите сонот на партнерот. За постигнување на високо ниво на комфорт од голема важност е и висината на душекот со квалитетно употребените материјали. Висината на душекот се добива со комбинација на повеќе различни материјали. Вообичаената висина на душекот на пазарот варира од 14-31cm.
Некои луѓе сакаат поцврст душек; другите се залагаат за помек стил.
Изберете добар душек за здрав и добар сон. 1/3 од животот се поминува спиејќи. Душекот треба да ни овозможи добра потпора, да има добра вентилација и транспирација, да биде хипоалергиски, добра да ги подесува точките на притисок.

Да спиеш на удобен душек е луксуз. Денес кога сите се во брзање кон остварување на своите замислени соништа, неопходен е добар сон.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *